1.SU STRESİ ( KURAKLIK) TANIMI
Su Stresi (Kuraklık) , bitkilerin yetiştikleri tüm gelişme ve büyüme peryotlarının herhangi bir evresinde kullandıkları ve terleme yolu ile yapraktan yitirdikleri suyu yağış veya sulama suyu ile karşılayamaması sonucunda bitkilerin su açığı vermesi durumudur.
Kültür bitkileri köklerinin etkili olduğu kök bölgesinde bulunan su ve suda erimiş halde bulunan bitki besin maddelerini kökleri vasıtasıyla topraktan alırlar. Bununla hayatiyetlerini sürdürürler. Bitkilerin toprakta bulunan su ve gıdaları çeşitli nedenlerle alamadığı durumlarda söz konusu olmaktadır. Bunlardan ilk akla gelen neden, toprakta bulunan su ve besin elementlerinin yetersizliğidir. Bu durumda kültür bitkisi büyüme ve gelişmesini sınırlandırır. Eylemin ve sürecin devan etmesi durumunda bitkinin toprak üstü ve toprak altı organlarında büyük zararlanmalar oluşur. Bu yaşanan hadiseler bitki yetiştiriciliğinde Su Stresi (Kuraklık) ve Gıda Noksanlığı sorunu olarak tanımlanır ve Bitkilerin susuzluk çekmesi , su stresi yaşaması ve kuraklıkla karşı karşıya olduğunu gösterir. Bu durunda bitkideki su varlığı azalır. Bitki içindeki su miktarının azalması suya talebi artırır. Bitki dokuları arasında su yarışları başlar ve neticede bitkinin su bütçesinde denge bozulur. Hücreler küçülür. Protein ve klorofil olumsuz olarak etkilenir. Fotosentez, solunum yavaşlar. Tohum Çimlenme kabiliyeti düşer. Yapraklar, meyveler küçük kalır. Tahıllarda tohumların dolgunlaşma kalitesinin düşmesinin bir sebebi de kuraklıktır.
2. BİTKİDE SU STRESİNİN NEDENLERİ
Su Stresi kısa süreli ( günlük) ya da uzun süreli olabilir.
Uzun süreli su stresinin nedenleri arasında fizyolojik kuraklık , toprakta nem eksikliği, bitkilerin su gereksiniminin karşılanamaması yer almaktadır.
Kısa süreli su stresinin temelde iki nedeni bulunmaktadır. Birinci nedeni sıcak ve kurak havalarda ve meyve büyüme sezonlarında bitkilerde su sarfiyatının artmasıdır. Bu durum bitkide geçici kuraklık arızaları oluşturmaktadır. Bu tamir olunabilir bir durumdur.. Pratik uygulamada strese konu bitkinin sulanması, bu kritik dönemlerde toprak neminin muhafazasının sağlanması önem arz eder.
Bitkilerin kısa süreli su stresi yaşamasının ikinci nedeni de yüksek nem faktörüdür. Yüksek nem faktöründen kaynaklı su stresinde ne fazla su gideri, nede su kaçağı yaşanmaktadır. Fazla nemden dolayı bitki içerisindeki suyun hareketinde, devrinde azalma söz konusudur.
Havadaki nem aşırı olduğu için su trafiği bitkide durmuştur. Pratik çözüm seralarda ve örtü altında havalandırma eylemine dikkat etmek, seraların havalandırma işlemini ve sistemini yeterli hale getirmektir.. Ayrıca yüksek neme neden olan aşırı sulamlardan kaçınılmalıdır. Aşırı sulama ve yüksek nem az mahsül ve mahsülde gecikmelerin sebebi olan gövdeleri aşırı kalınlaşmış, boğum araları uzun ve aşırı yapraklı bitkilerle çalışılması demektir.
Özellikle saksılı bitkilerde saksı küçüklüğüne bağlı sık sık sulamalardan kaçınmak. Pratik olarak saksı büyüklüğünü yeterli hale getirmek ve özellikle küçük alanlarda yapılan yetiştiricilikte bir bitki yerine iki, üç bitki sıklığı ile çalışmamaktır.
Aksine çok seyrek bitki sıklığı da bahçemizin çabuk çabuk kuruması nedeniyle su stresine neden olabilir.
BİTKİLERDE GÖRÜLEN SUSUZLUK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bitkilerde görülen susuzluk belirtileri , bitki su stresi semptomları ile kuraklıkla karşılaşan bitkilerde meydana gelen oluşumlar maddeler halinde verilmiştir. Bu bilgiler bahçemizdeki bitkilerin suya ihtiyacı olup olmadığının anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.
- BELİRTİ: Bitkinin tepe kısımlarında görülen pörsüme ve solmalar. Bu solgunluk öğleden sonra başlayıp gece düzeliyorsa bu normaldir. Sulama suyu verilmesinde bir gecikme yaşanmamıştır. Eğer solgunluk, bütün bitkileri kapsayacak şekilde, sabah saatlerinde görülüyorsa ve gün boyu devam ediyorsa bitkileri sulamalıyız. Pancar , kabakgil bitkilerinde bu tür tepkiler tipiktir.
2. BELİRTİ: Bitkinin yaşlı yapraklarında görülen sararma, siyahlaşma ve kurumalardır. Bitki sulamasında gecikmeler olduğu gibi sulamalarda su yetersizliğini de belirtmektedir. Bitkiyi daha sık sulamalıyız. Bir sulamada verdiğimiz sulama suyunu artırıp toprağı su ile iyice doyurmalıyız.
Su stresi belirtileri ile erken yaprak yanıklığı hastalığı belirtileri birbirine karıştırıldığı zamanlarda olmaktadır.
3.BELİRTİ : Bitki yapraklarının kıvrılmasıdır. Sulama düzensizliklerini ( bahçeyi çok kurutup ardından bol su verme ) ve aşırı ürün yükünü gösterir. Bitkiler aşırı susuz bırakılıp ardından bol su verilmemeli belirli aralıklarda her dönem için tavsiye edilen miktarlarda düzenli sulanmalıdır.
4. BELİRTİ: Bitkilerde görülen gevrekleşmelerdir. Daha çok yaprak damar aralarında kabarıklıklar, yaprak ayasının kabalaşması ve gevrekleşmeler şeklinde ortaya çıkar. Böyle yapraklar elinize alıp sıktığınız zaman çıt diye kırılır. Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için ahır gübresi, torf, granül humik asit gibi organik metaryelleri toprağa atmak gerekir. Toprağın organik maddesini yükseltmek gereklidir.
5. BELİRTİ
Bitkilerde su stresinin neticelerinden biride yaprak ve gövde üzerindeki tüylerin çoğalmasıdır. Tüylerin önemli özellikleri ve görevleri bulunmaktadır. Tüyler ışık savar değil, ışık severdir. Bitki üzerine gelen ışınları faydalı bir biçimde dağıtmak tüylerin en önemli görevidir. Topraktan yansıyan ışınları da kırmak , hemencecik göklere kaçmasını önlemekte görevleri içindedir. Tüyler aynı zamanda bitki zararlılarının (böcekler)saldırılarında bir bekçidirler.
Tüyler yazın bir vantilatör görevi de üstlenirler. Su stresinde yaprak yüzeyinin serinletilmesine katkıda bulunurlar. Örneğin Gövde ve yapraklarda rengin koyulaşması ve tüylülüğün artması, büyüme uçlarının incelmesi domates bitkisinin su istek belirtileri olarak bilinmektedir.
6. BELİRTİ
Bitki kök sisteminin güçlenmesi ve toprak derinliklerindeki suyu alabilmek için kökün büyümeye devam etmesidir.
Comment here