MENÜ
1. ) Domateste Fide Yetiştiriciliği
2. ) Domates Tohumlarının Kasalara Ekimi
3. ) Fidelerin Kasadan Viyollere Şaşırtılması
1. ) Domateste Fide Yetiştiriciliği
Hobi bahçelerinde yetiştirdiğimiz bitkilerin içerisinde ilk sıralarda domates ,biber, patlıcan sebzeleri gelmektedir. Domates ,biber, patlıcan sebzeleri çoğunlukla fide dikimi yolu ile yetiştirilmektedir. Bahçemiz için fide teminini iki yolla karşılamaktayız. Bunlardan ilki ihtiyacımız olan fideleri satın almaktır. İkincisi ise kendi fidemizi yetiştirmektir. Kendi fidemizi kasalara , yastıklara, saksılara ve tohum ekim kaplarına tohum ekimi yaparak yetiştirebiliriz. Biz burada Domates Tohumlarının Kasalara Ekimi ve Viyollere Şaşırtılması yolu ile yapılan fide üretimi ile ilgili pratik bilgileri paylaşacağız.
2. ) Domates Tohumlarının Kasalara Ekimi
1. ) Tohum Ekim Kapları
Tohum ekim kapları olarak kasalar kullanıldığı gibi plastik kaplar tohum ekimi için kullanılabilen diğer kaplardan biridir.Çok küçük bahçeler için saksılar da iyi bir tohum ekim yeri olarak kullanılmaktadır.


2. ) Kasalara Tohum Ekimi
1. Tohum Ekim Zamanı: Hobi bahçemiz için açık alan üretiminde fidelerimizi kendimiz yetiştirmek istiyorsak 25 mart-5 nisan tarihleri arasında domates ,biber, patlıcan tohumlarını 10x40x60 ebatlarında özel ama basitçe yapılmış kasalara ekmeliyiz.
Domates Tohumunun ekildiği 10x40x60 Ebatlarında Kasa
2. Torf mu, harç mı kullanmalıyız.? Tohum ortamı için hazır torf kullanılabileceği gibi, tüpler için hazırlanan harç da kullanılabilir.Burada torf kullanılmıştır. Altı delikli, boşluklu olan Kasalar üstten 2-3 cm kalacak şekilde torla doldurulmuştur. Harç kullanılması durumunda harcın karışımı 60 litre torf, 25 litre vermikülit, 7,5 litre perlit şeklindedir.
3. Tohum ekim kasalarının tabanına kaba, üste ise ince torf (Elenmiş torf) konur . Baskı tahtası ve elle hafifçe sıkıştırılır. Tohumlar 1 cm aralıklarla veya homojen bir şekilde elle saçılarak ekilir.Ekim derinliği de tohum büyüklüğünün (genişlik) 2-3 katını geçmemelidir.
4.Tohumların üstü 0.5-1 cm kalınlığında harçla örtülür, yani kapak atılır. Tekrar hafifçe sıkıştırılır.

5. Torf önceden sulanmış ise yani nemli ise az bir miktar sulanır ve örtülür . Eğer torf nemli değilse ve sulanmamış ise Kasaların altından su sızıncaya kadar ağır ağır emdirilerek süzgeçli kova ile sulanır.
6. Kasalar aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi 20- 22 derece sıcaklığı olan plastik tünele alınmıştır. Kasalara ektiğimiz domates tohumları 7 gün içinde çimlenmişlerdir . Domates biber ve patlıcan tohumlarının çimlenme sıcaklıkları sıra ile 10-12, 15 ve 19 dereceden fazla olmalıdır. Optimum sıcaklık ise 22-25 0C olmalıdır.
Tohum çimleninceye kadar kasaların üzeri ince bir naylon veya camla örtülür. Bunun üzerine de gazete kağıdı serilir. Tohum çimlenir çimlenmez üzerindeki örtüler kaldırılır. Bitkinin ışık görmesi sağlanır. Nemi kontrol edilir.Harç veya torf kısa aralıklarla azar azar sulanmalı kesinlikle kurutulmamalıdır.

7. Çimlenen tohumlar büyümelerini sürdürüp kotiledon yapraklar gelişmelerini tamamlayıp yere paralel duruma gelince viyollere veya tüplere şaşırtılmalıdır. Geç kalınırsa fideler zayıf ve cılız olurlar.
2. ) Fidelerin Kasadan Viyollere Şaşırtılması
2. 1 ) Şaşırtmadan Önce Yapılacak İşler
1. Şaşırtmaya başlamadan önce kasalardaki fideler bol su ile sulanır.Bu şekilde köklerin zarar ziyan görmesinin önüne geçilir.
2. Domates, biber, patlıcan tohumları ekim kaplarında çimlenip kotiledon yaprakları , ilk yalancı yapraklar gelişmelerini tamamlayıp yere paralel duruma gelince şaşırtılmalıdır ve fideciklerin kotiledon yapraklarından tutulmalı gövdeden tutulmamalıdır.
3. Şaşırtmanın yapılacağı kaplar ki burada çalıştığımımız şaşırtma kabı olan viyol harçla doldurulur. Harçla doldurulan viyoller dikimden önce altlarından su görününceye kadar iyice sulanır. Belli bir süre beklenir. Minik fidecikler itina ile yeni yerlerine yani viyollere dikilirler.Yüzeyleri düzeltilip hafice sıkıştırılır. Naylon tüplerin doldurulmasında üstten 1-2 cm boşluk bırakılır.

4. Derin dikim yapılmamalıdır.
2. 2 ) Şaşırtmadan Sonra Yapılacak İşler
1. Yeni dikilen mini fideler güneş ışığından etkilenmemesi için ilk günlerde bulundukları fideliklerin yani tünel veya seraların üzeri geçici gölgelenmelidir.

2. Plastik tünelde nem %60 olmalıdır. Fide döneminde tünel içi nem zemin sulamaları ile karşılanmalıdır..
3. Şaşırtmasını yaptığımız domates, patlıcan ve biber fidelerinin fide büyütme yerlerindeki (küçük sera, tünel) sıcaklığı gündüz 21-24°C, gece 16-18°C cıvarında olması sağlanır. Tünel içi gündüz sıcaklığı 24°C dereceyi aştığı zaman havalandırılır. Bölgemizde fide yetiştiriciliği sürecinde zaman zaman düşük sıcaklıklar yaşanmaktadır. Meteorolojiden iklim değerleri takip edilmeli düşük sıcaklıklara karşı agril örtü ile veya II. Plastik örtü öertme gibi vb önlemler alınmalıdır.
4. Sağlıklı büyüyebilmeleri için kasalara tohum ekiminden itibaren bakımlarına çok iyi yapılması gerekmektedir. Domates fideler genç dönemde az olmak şartı ile gerektikçe zaman zaman sulanır. Sulama da dikkatli olunmalı, serin havalarda sulama bir defada fakat uzun aralıklarla yapılır. Sıcaklık artıkça fide sulamasında her seferde az,fakat sık sulama yapılır. Bitki koruma tedbirleri alınır Bakır oksiklorid %50, Captan %50, Hymexazol 360g/l, Propineb %70, Mancozeb %80, Maneb %80 ilaçlardan biri ile çökertene karşı ilaçlama yapılmalıdır. Fidelerin gelişimi çok yavaş ise 100 litre suya 75 gram Triple Süper Fosfat ve 75 gram Potasyum Sülfat verilir.
5. Fidelerin yastıklarından alınmadan önce dış koşullara alıştırılmaları gerekir. Yetiştirilme yerlerinde nekadar dikkat edilirse edilsin normale nazaran daha narin yapılıdırlar. Fidelerin fazla sarsılmadan ve dış koşullara kolayca uyum sağlayabilmeleri amacıyla dikimden 7-10 gün önceden başlayarak üstleri örtülmez, suları daha kısıtlı verilerek fidenin pişkinleşmesi sağlanır.
6. Fideler 4-6 gerçek yapraklı olduğu dönemde vakit yitirmeden yerlerine dikilmelidir.
Comment here