İyi Bir Karpuz Fidesi Seçiminde Aranan Kriterler Ne Olmalıdır?
Fideden karpuz yetiştiriciliğinde ya kendi ürettiğimiz fidelerle yada hazır fidelerle çalışılmaktadır. Karpuz üretiminde kullanılan hazır fideler genellikle tray, megashin, plato gibi isimleri olan üretim tepsilerinde (straphor) yetiştirilip satılmaktadır. Karpuz fidelerinin kanulduğu straphorların üçü 1 m2 yer kaplar. Kavun, karpuz, kabak, hıyar gibi büyük kotiledonlu sebzeler için bu straphorların 150’lik (4×4) veya 77’lik, 45’lik olanları (gözlü, hüçreli) kullanılır.
Karpuz üretiminde hazır fide kullanılması planlanmış ise şeçilecek veya alınacak fideler aşağıda belirtilen özellikleri taşımalıdır.
Başarılı üretim için en önemli konulardan birisi sağlıklı ve pişkin fide ile çalışılmasıdır. Pazardan yada marketten bir karpuz meyvesi seçerken gösterdiğimiz özeni 10 dekar alana dikeceği 8-10 bin fide için göstermeyi bazen es geçebiliyoruz. Hazır fide satın alırken alacağımız fidenin özellikle sağlıklı pişkin fide olmasını, yaşlı ve hızlı büyütülmüş ince yapılı fide olmamasını satıcıdan veya üreticiden açıkça talep etmeyi ihmal etmemeliyiz. Yetiştirme sürecinde gıda eksikliği veya yanlış yetiştirme belirtileri gösteren cılız, boya kaçmış, yaprakları sararmış fidelerle dikim yapılmamalıdır. Fidenin gövdesi, yaprakları ve kök kısmı sağlıklı ve sağlam olmalıdır. Fide çok yaşlı veya az yaşlı yani çok genç olmamalıdır. Yaşlanmış kabakgil ve lahanagil fidelerinin tarlaya dikilmesi tutma oranları ve ürün verimliliğini olumsuz etkilemektedir Dikimi yapılacak fideler pişkinleşmiş, gövdesi kalın, boyu, gövde kalınlığı ve kök yoğunluğu ile orantılı, boğum araları ne çok kısa nede çok uzun, rengi düzgün fideler olmalıdır.
Comment here